De l’1 al 4 de novembre els participants al 36è Aplec Excursionista dels Països Catalans van poder conèixer una mica millor el Conflent, especialment les rodalies de Prada, tant des del punt de vista geogràfic, com geològic, cultural, històric i social. I al mateix temps van apreciar el fort sentiment català de la Catalunya Nord, que la lliga a la resta dels Països Catalans.
Organitzat pel GPRENC, amb el suport del Casal del Conflent i nombrosos col·laboradors, aquest aplec va comptar amb 712 inscrits d’arreu dels Països Catalans. A més d’un nucli majoritari del Principat, van venir més de 200 persones del País Valencià, un bon grup provinent de les Illes Balears, una quarantena d’algueresos, una petita delegació andorrana, i, és clar, hi va haver una important presència nord-catalana que no va escatimar esforços perquè tot sortís com cal.
Els participants a l’aplec es van diversificar molt en les nombroses activitats proposades: en total 27 excursions, 5 visites culturals, 7 conferències i 4 vetllades. Destaca l’especial interès que van despertar les visites culturals i les caminades curtes: per exemple, va tenir un gran èxit la sortida als banys termals de Sant Tomàs, gràcies a l’atractiu de viatjar en el tren groc fins a Fontpedrosa.
La participació a les excursions més llargues va ser molt variable, algunes també van arribar a superar el centenar de persones i d’altres van resultar limitades per les places dels autobusos o dels trens. Totes les sortides es van poder fer sense problemes, ja que el bon temps va acompanyar els quatre dies de l’aplec, amb l’excepció d’algunes boirines, i els excursionistes van gaudir de vistes excepcionals, en particular del massís del Canigó, cobert de neu aquests dies. Els tallers d’escalada i d’espeleologia, amb el nombre més reduït de participants, van ser valorats molt positivament.
Per concloure cada jornada es podia gaudir de les interessants conferències i del toc festiu dels concerts. Els moments més emotius de l’aplec van ser els actes d’inauguració i de cloenda, amb els himnes dels Països Catalans interpretats pels joves Mai 3 sense 4; l’actuació d’una nova colla castellera, els Pallagos del Conflent, i la plantada de l’olivera amb grapats de terra de totes les contrades dels Països Catalans.
Els visitants van apreciar l’acolliment i l’ampli espai de què es va disposar al complex esportiu de la Plana Sant Martí, on retrobar companys d’anteriors aplecs, petar la xerrada o senzillament descansar després de la caminada. A més de servir de punt de trobada, la seu de l’aplec va oferir servei de bar, restaurant i pícnics per a les excursions. Així mateix, els allotjaments, restaurants i comerços locals van complementar l’acollida.
Dissabte al vespre més de sis-centes persones es van reunir en el sopar de germanor, en què van degustar els productes locals: ollada acompanyada d’una amanida, seguida de mel i mató amb tortell d’anís, i ball per acabar la nit. Com a record, a més dels bons moments viscuts, els comensals es van endur una cassoleta de l’aplec.
Aquest aplec també ha representat un salt cap a les noves tecnologies, amb la primera experiència d’inscripció per internet i la tasca informativa del lloc web i les xarxes socials.
I ara, a descansar, continuar fent muntanya i fent país… i fins l’any que ve a Andorra!