Kamishibais

Des de la seua fundació el 2012, l’associació Casal del Conflent encoratja l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits i promou la cultura catalana, especialment pensant en els més joves. Entre altres activitats, hem treballat en un projecte de kamishibais en català dirigit a les escoles. D’origen japonès, el kamishibai (teatre de paper) és una manera original de llegir contes als mainatges i també als adults, mitjançant un teatret de fusta anomenat butai. Per abastar un públic més ampli, hem decidit editar els nostres kamishibais en llibres, més fàcils d’utilitzar a casa. El llibre se pot emprar de manera normal, com a lectura per plaer, o bé com un petit kamishibai. Llavors, el llibre s’ha de plegar en dos, la gran il·lustració girada cap al públic i el text girat cap al lector.

Hem escollit pouar en la riquesa de la tradició oral local per transmetre als nins i nines d’avui les històries que els nostres avis contaven a la vora del foc. Com que són d’origen popular, els textos utilitzen mots i expressions del català rossellonés.

Didier Payré ha recollit i adaptat contes i llegendes del Conflent que han estat il·lustrats fins ara per l’Alexandre David, la Susanna Campillo i l’Irene Pereira. Els dibuixos se basen en fotografies dels llocs, fetes per l’autor, en relació amb el conte, i creen així un pont entre el món real i el món imaginari.

A més, cal agrair la Lídia Bousquet, la Violeta Tubert, la Coleta Planas, l’Anna Lon i la Miquela Valls per la seua ajuda constant en el seguiment d’aquest projecte col·lectiu.

Els llibres kamishibais en format A4 són a la venda a la Llibreria Catalana de Perpinyà i al Casal del Conflent de Prada, al preu de 10 € (12 € per “La Gran muntanya del ferro” i 16 € per “Canigó”).

De la mateixa manera, els kamishibais per butai (format tradicional japonès 37×27,5 cm) són a la venda al preu de 30 € (35 € per “La Gran muntanya del ferro” i 40 € per “Canigó”).

S’han creat adaptacions audio dels kamishibais per Ràdio Arrels. Se poden escoltar en aquesta pàgina. La realització tècnica ha estat feta per l’Enric Balaguer.

L’escudella del pastor
El músic i els llops
La batalla del gros i del petit bestiar
La gran muntanya del ferro
La gallina negra
El marrà negre
El vell llobater
El Saludador
L’escorbàs
La Senyora de Prats
Les claus del castell