Les dades demogràfiques posen en evidència el procés d’urbanització global i l’abandonament progressiu de bona part del territori, eminentment rural. Els territoris de parla catalana no en són una excepció i registren un nombre elevat de nuclis despoblats o en vies de despoblament. Aquest fenomen respon al que es denomina ‘patrimoni adormit’.
El projecte ‘Pobles Abandonats’ s’inicia l’any 2018 a partir d’una experiència docent a la Universitat Autònoma de Barcelona(UAB). La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) s’hi sumen a posterior creant així un espai de treball comunitari on hi conviuen les sinergies pròpies de la recerca local i comarcal i la universitària.
L’objectiu de la iniciativa és observar, analitzar i documentar les unitats poblacionals que han patit un procés d’abandonament total o parcial, definitiu o estacional, i reconstruir les característiques i la societat que s’hi ubica des d’un anàlisi interdisciplinari. Per així, des d’una perspectiva històrica i acurada presentar propostes de futur que serveixin per revertir processos històrics de despoblament o desequilibri territorial amb la voluntat que aquestes esdevinguin una eina de treball per a les administracions i agents locals.
La web Pobles abandonats recull tot el treball realitzat a Catalunya.
El Casal del Conflent participa en aquest projecte per Catalunya Nord i deu fitxes han estat elaborades sobre els vilatges abandonats següents: