Des de la seva fundació el 2012, l’associació Casal del Conflent treballa sobre un projecte de kamishibais en català a destinació de les escoles. Aquest petit teatre japonés, manera original de llegir contes als mainatges (i per què no als adults) és fàcil d’utilització i convé perfectament a les intervencions en les escoles, les mediateques, les llars d’infants, els centres de lleures, però també a les animacions de carrer en el moment de festes o de mercats.
Sent els objectius principals de l’associació l’encoratjament a l’ús de la llengua catalana i la promoció de la cultura catalana, el Casal del Conflent ha escollit pouar en la riquesa de la tradició oral local per transmetre als nins i nines d’avui les històries que els nostres avis contaven a la vora del foc.
Aquests contes del Conflent han estat recollits per en Didier Payré i han estat posats en imatge per l’Alexandre David. Els dibuixos es recolzen en fotografies dels llocs en relació amb els contes, creant així un pont entre el món real i el món imaginari. La Lídia Bousquet i la Violeta Tubert completen l’equip i se cuiden de l’acompanyament pedagògic i de les lectures en les classes i els llocs d’animació.
La realització d’aquest projecte ha de portar a tots una nova eina d’una molt gran riquesa que permetrà recuperar i compartir una part inèdita del nostre patrimoni.
El Canopé 66, xarxa de creació i d’acompanyament pedagògics de l’Educació Nacional, ha contractat el Casal del Conflent per editar el primer kamishibai realitzat, « L’escudella del pastor ». Deu exemplars han estat fabricats que seran posat al prèstec a la mediateca del Canopé 66.