Kamishibais

Des de la seua fundació el 2012, l’associació Casal del Conflent encoratja l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits i promou la cultura catalana, especialment pensant en els més joves. Entre altres activitats, hem treballat en un projecte de kamishibais en català dirigit a les escoles. D’origen japonès, el kamishibai (teatre de paper) és una manera original de llegir contes als mainatges i també als adults, mitjançant un teatret de fusta anomenat butai. Per abastar un públic més ampli, hem decidit editar els nostres kamishibais en llibres, més fàcils d’utilitzar a casa. El llibre se pot emprar de manera normal, com a lectura per plaer, o bé com un petit kamishibai. Llavors, el llibre s’ha de plegar en dos, la gran il·lustració girada cap al públic i el text girat cap al lector.

Hem escollit pouar en la riquesa de la tradició oral local per transmetre als nins i nines d’avui les històries que els nostres avis contaven a la vora del foc. Com que són d’origen popular, els textos utilitzen mots i expressions del català rossellonés.

Didier Payré ha recollit i adaptat contes i llegendes del Conflent que han estat il·lustrats fins ara per l’Alexandre David, la Susanna Campillo i l’Irene Pereira. Els dibuixos se basen en fotografies dels llocs, fetes per l’autor, en relació amb el conte, i creen així un pont entre el món real i el món imaginari.

A més, cal agrair la Lídia Bousquet, la Violeta Tubert, la Coleta Planas, l’Anna Lon i la Miquela Valls per la seua ajuda constant en el seguiment d’aquest projecte col·lectiu.

Els llibres kamishibais en format A4 són a la venda a la Llibreria Catalana de Perpinyà i al Casal del Conflent de Prada, al preu de 10 € (12 € per “La Gran muntanya del ferro” i 16 € per “Canigó”).

De la mateixa manera, els kamishibais per butai (format tradicional japonès 37×27,5 cm) són a la venda al preu de 30 € (35 € per “La Gran muntanya del ferro” i 40 € per “Canigó”).