Pallagos del Conflent

La colla castellera “Els Pallagos del Conflent” és una secció del Casal del Conflent

          

Ell acaba de complir 5 anys d’edat i ja s’erigeix com una “i” a les espatlles del seu pare, molt orgullós, una mà al maluc i l’altra, ben separada del cos, amb el palmell obert. Ell té 83 anys, la faixa impecablement embolicada al voltant de la cintura i els braços ben agafats als dos individus robustos que l’emmarquen. Tot i la diferència d’edat, la mateixa passió els anima. Això fa pujar cims als castellers i els fa tutejar les estrelles en un moment de gràcia que només una solidaritat indestructible és capaç de generar.

Els mateixos valors humans que el rugbi

Dues vegades per setmana, el degà i el més jove dels Pallagos del Conflent es reuneixen a Vinçà i Prada durant l’entrenament de grup. Fundada a la primavera del 2012, aquesta colla castellera agrupa avui cap a 80 persones : homes, dones i nens de totes les edats i de tots els àmbits socials. “Conté alguns dels mateixos valors humans que el rugbi, diu Miquel Morera, president. Aquí tothom té un lloc definit, un aspecte específic. Igual que en el rugbi, l’individu es fon en el col.lectiu. Això és el que permet als uns i als altres de superar-se “. Aquí, cap segregació de sexe, de classe o de morfologia. Disciplina excessivament tècnica, crear una colla castellera no s’improvitza. S’ha d’envoltar-se primer de mentors distingits, un paper que ara recau als dos caps de colla : Manu Branco i Frederic Feijoo, anats a formar-se a prop  dels seus homòlegs de Baó. Ara, a punt de transmetre el coneixement adquirit, supervisen i controlen la formació. “Les instruccions i ordres són en català”, diu Jordi Taurinyà, president del Casal del Conflent que federa l’associació. “No per qualsevol sectarisme, però perquè és un esport nascut a l’àrea de Barcelona. Utilitza regles i codis molt específics”. A més, per ser considerada oficialment com una colla castellera per la federació, és essencial tenir en el seu si un grup de “gralles”. Així, mentre que les figures piramidals es segueixen,  en un local veí cinc músics afinen les sonoritats de l’instrument, sota la direcció del mestre Matíes Mazarico. La colla dels Pallagos del Conflent va ser batejada oficialment el 12 de maig 2013 a Catllà.

Si vols unir-te a nosaltres, fem assaigs els divendres (19h a 21h) a la nostra sala de Prada (a costat de l’estació de trens) i els dimecres (18h30 a 20h) a la sala de festes de Vinçà.

 

Per més informacions:

– veure la pàgina web dedicada

– veure la pàgina Facebook

– tel. cap de colla, Sylvie Mestres: 06 10 55 00 44

– tel. president Pallagos, Gerard Thorent: 06 19 23 01 52

– tel. president Casal del Conflent, Jordi Taurinyà: 06 09 54 32 23

– correu-e: pallagos@casaldelconflent.cat