Plantes a vora de casa

L’Albert Mallol, botànic i etnobotànic reconegut vivint a Toès, nos aconsella escorcollar a prop de casa perquè hi podrem trobar fàcilment tota una sèrie de plantes força útils.

1/ En aquests temps complicats que corren podem rescatar un grapat de plantes corrents que ens poden ajudar a estar bé, i que a més a més són molt bones. Feu-les servir per cuinar o per fer infusions, segons les vostres preferêncies. Aquí les teniu:

Orenga (Origanum vulgare)
Flor de saüc o sabuc
(Sambucus nigra)
Sajolida
(Satureja montana)
Frigola o frigoleta
(Thymus vulgaris)
Llorer
(Laurus nobilis)
Calèndula
(Calendula officinalis)
Menta
(diverses espècies)
Llimona
(Citrus limon)
Romaní
(Rosmarinus officinalis)
Tarongina
(Melissa officinalis)
Regalèssia
(Glycyrrhiza glabra)

N’hi Ha moltes altres d’interessants, però amb aquestes podreu aconseguir coses molt bones.

Proveu, per exemple, els pèsols amb farigola, o bé les fabes afogades amb menta i marduix (Origanum majorana), que no és à la llista.
També podeu fer un flam aromatitzant previament la llet amb menta, de preferència puriol (Mentha pulegium), o fer una salsa de tomata amb unes branquetes de sajolida (Satureja Montana, preferentment)…..

2/ Us escric un grapat de plantes més a tenir en compte. Són aquestes:

Fonoll (Foeniculum vulgare)
Camamilla (Matricaria recutita)
Tomanyí o timoça (Lavandula stoechas)
Barballó o aspic (Lavandula latifolia)
Te de roca (Jasonia saxatilis)
Figuera (Ficus carica): fulles molt joves i tendres
Noguera (Juglans regia): fulles molt joves i tendres
Borratja o borraina (Borrago officinalis): flors, fulles tendres i tiges pelades
Colitxos o botets (Silene vulgaris): fulles joves
Bosses de pastor o herba del pastoret (Capsella bursa-pastoris): les rosetes basals o els fruits
Arç blanc o espinàs (Crataegus monogyna): flors
Julivert o gibert (Petroselinum crispum)
Sàlvia (Salvia officinalis)
Coriandre (Coriandrum sativum)
Anís verd  o matafaluga(Pimpinella anisum)
Estragó (Artemisia dracunculus)
Comí (Carum carvi)
Taronger (Citrus sinensis): flors i pell dels fruits, sense la part blanca de sota, que és amargant. Si els fruits no són bio deixeu-ho estar.

Considereu utilitzar fulles de parra (Vitis vinifera) que siguin tendres i els cladodis joves de les figueres de moro o figueres d’India (nopals) (Opuntia maxima). Aneu en compte al netejar-los amb les glòquides, que poden saltar i anar a parar a l’ull. Fregar-los amb sorra agafats amb unes pinses va molt bé.
I per acabar, penseu en les fulles tendres dels pins, o de les pinyes de primer any, que són toves (Pinus halepensis, Pinus pinea, Pinus pinaster o Pinus sylvestris).
Ara que hi ha temps, podeu fer recerca per veure’n com es poden fer servir totes aquestes espècies que ens regala la natura.

3/ Us escric una tercera llista de plantes interessants a utilitzar i us explico quatre coses:

Malva (Malva sylvestris). Ideal per fer sopes, barrejada amb altres verdures. No la confongueu amb Lavatera cretica!

Ortigues (Urtica dioica i Urtica urens). Per fer sopes, canalons o bullir-les amb patates. El líquid de la cocció és molt bo.

Màstecs o mastegueres (Chondrila juncea) i cosconies (Reichardia picroides). Les amanides dels nostres avis i besavis.

Card marià o carxofa de burro (Silybum marianum). Els capítols tendres són molt bons crus o cuits. Compte amb les espines i d’on els agafeu, pels pesticides i pels nitrats que poden acumular.

Cosconia de frare o pedrenca (Plantago coronopus). Les fulles tendres en amanida, o escaldades, com altres plantatges.

Blet d’estiu (Amaranthus retroflexus). Fulles joves fetes com les espinaques, crues o cuites. Tingueu present que acumulen nitrats a les fulles quan creixen en sols rics en nitrogen!

Om (Ulmus minor) i Oma (Ulmus glabra). Els fruits immadurs són molt bons crus. Les fulles molt tendres, quan no són amargants, poden afegir-se a les amanides.

Per a més informacions, vos podeu abonar al canal Telegram “Activitats de natura i xiloteca”.