12 hores de glosa

El 29 d’abril 2023 tindrà lloc a Prada la XVa edició de les 12 hores de Cançó improvisada.

Què és la glosa?

La glosa és la cultura de cantar versos improvisats al mateix moment de cantar-los. La glosa o cançó amb lletra improvisada és una tradició arrelada arreu dels Països Catalans: Catalunya, Illes Balears, País Valencia, l’Alguer…. A Catalunya Nord tothom coneix la popular cançó “Les Minyones de Tuïr”,
però els avis i àvies de casa nostra encara recorden els àpats familiars o les festes populars que acabaven amb aquesta tonada però amb els versos improvisats, ja fos per a provocar el veí de taula, per a criticar una decisió política o per rememorar, tot cantan,. una anècdota divertida i coneguda pels presents.

La glosa no és pas una tradició exclusiva de casa nostra, moltes cultures del món comparteixen aqueixa prâctica. En alguns països, la pràctica de la cançó improvisada i llurs cantaires compten amb un gran ress´ó i prestigi social.

Perquè les 12 hores?

Cada any, en un indret, vila o ciutat dels Països Catalans, les 12 hores reuneixen els principals actors d’aquesta activitat artística, els glosadors i les glosadores.

Amb llurs accents i estils diversos emplenen carrers i places amb cançó i música, de migdia fins a mitjanit, per mor de fer conèixer a la
població aquest art d’improvisar tot cantant. Així, entre les edicions més recents, la de 2022 s’ha celebrat a Amposta, la de 2021 se va celebrar a Felanitx i la de 2019 se va celebrar a Benicarló, per exemple.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail