Fotos 49a Renovació de la Flama

27/01/2018: Mas Perxés (Agullana)

Mas Perxés

Aquesta masia té una remarcable significança històrica perquè va ser testimoni del final de la II República Espanyola, ja que es troba molt a prop del coll del Portell, on hi havia un pas estratègic i clandestí que duia fins a França, país de destinació de milers d’exiliats. Va ésser la darrera seu institucional de la política i la cultura catalanes a la República entre el 31 de gener i el 5 de febrer del 1939. Entre d’altres, s’hi ajuntaren Lluís Companys, Pompeu Fabra, Pau Vila, Joan Oliver, Rovira i Virgili, Carles Riba, Mercè Rodoreda, etc., a més del primer president d’Euskadi, Agirre ta Lekubetar Joseba Andoni.

El 27/01/2018 a les 16:00 h, l’historiador Enric Pujol hi va fer una xerrada sobre l’estada de Pompeu Fabra al Mas Perxés.

Suro del Mas Perxés

Després de la retirada, la finca de Mas Perxés fou confiscada i les noves autoritats volien tallar l’arbre, però els llenyataires, que eren gent del poble, llançaren les picasses i es negaren en rodó a complir aquesta ordre. El suro del Mas Perxés, també conegut com el Suro de l’Exili fou declarat Arbre Monumental l’any 1988. L’arbre és a tocant de la masia de la família Perxés.

28/01/2018 : Prada