Manifestació i petició per a l’ensenyament del i en català

Des del Casal del Conflent, us animem a participar a la manifestació en defensa de l’ensenyament del català a Catalunya Nord que tindrà lloc aquest dissabte 6 de febrer a les 14h30, plaça de la victòria de Perpinyà.

LA REFORMA DELS COL·LEGIS AMENAÇA EL FUTUR DEL CATALÀ ALS CENTRES EDUCATIUS DE CATALUNYA NORD

A la reentrada de 2016 es posa en plaça una nova reforma als col·legis. Segons els textos, l’ensenyament de les llengües regionals no s’hauria de veure afectat, tanmateix constatem disparitats en la interpretació entre establiments educatius. Aquest fet compromet greument el futur del català en l’ensenyament públic.
Efectivament, constatem una reducció d’hores de llengua d’entre un 30% i un 75% segons l’establiment; fins i tot la supressió pura i simple de la secció bilingüe votada en el darrer Consell d’Administració del col·legi de Prada.

El Ministeri d’Educació Nacional havia assegurat que la reforma no tindria efectes negatius sobre les seccions bilingües (ja que segueixen regides per la circular 2001-166 relativa a les llengües regionals) i això és cert en l’acadèmia de Bretanya i fins i tot en el País Basc, entre altres. Ara bé, el Rectorat de Montpeller no dóna la partida pressupostària necessària als establiments nord-catalans perquè puguin mantenir el nombre d’hores.

Recordem que l’ensenyament bilingüe és una secció que comença en Maternal i que continua fins a Terminal. Si al col·legi es veuen reduïdes les hores de manera important, les escoles i els liceus es veuran afectats, el que significaria la mort de l’ensenyament del català.

Pel que fa a l’opció del català oberta a tots els alumnes a partir de 6è serà suprimida en alguns col·legis.

Aquesta tendència general tindrà moltes conseqüències negatives :

* La disminució del nombre d’alumnes que poden escollir el català com a ensenyament complementari i, per tant, la pèrdua de l’oportunitat de descobrir la llengua i la cultura regionals.

* Un empobriment de l’ensenyament del català.

* L’ amenaça pels projectes existents.

*L’augment de les desigualtats entre col·legis.

És necessari actuar ràpidament si volem reduir les desigualtats en lloc d’amplificar-les, si volem evitar una concurrència entre les diferents assignatures i el desmantellament de l’Escola Pública, si volem salvar el català!

Cridem els professors de català de les escoles, col·legis i liceus, les associacions i col·lectius per la defensa de la llengua, els pares d’alumnes, els alumnes i ex-alumnes de català, així com a totes les persones que volen unir-se a nosaltres

A UNA CASSOLADA AL PEU DEL CASTELLET (Perpinyà)
EL DISSABTE 6 DE FEBRER A LES 14H30
seguida d’actuacions musicals.

Cartell-cassolada

Podeu firma la petició en linya a l’adreça següent :

http://www.petitions24.net/signatures/pour_le_maintien_de_filiere_bilingue_catalan_au_college_de_prades/

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail